Bosui Prijs per Bos

1,29

Excl. BTW: €1,18

Excl. BTW:
€1,18
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Bosui

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving
Bosui is een heerlijk knapperige, milde uiensoort.
 

wat is bosui voor groente?

Een bosui is een jonge, nog onvolgroeide soort ui. De bol is nog amper ontwikkeld, en deze soort wordt dan ook gegeten om de stengel en de bladeren. De smaak is mild, zacht en subtiel, en komt dichter bij de smaak van prei dan van ui.

Bosuien worden nog wel eens verward met de lente-ui. Dat is begrijpelijk, daar een lente-ui simpelweg een vroeg geoogste bosui is. Het verschil is echter duidelijk: wel, of geen bolletje. De lente-ui is in de keuken overigens goed vergelijkbaar met de bosui.

Bosui is niet enkel aan te raden voor de smaak, maar het zit ook boordevol vitamines en mineralen. Vooral het groene gedeelte bevat diverse antioxidanten. Daarnaast is het een goede bron van vitamine K en bevat het veel vitamine B. Ten slotte is deze groente ook rijk aan voedingsvezels.

2. Snijden en schoonmaken

Van een bosui kun je vrijwel elk deel eten. Het snijden is dan ook redelijk rechttoe-rechtaan. Verwijder eerst eventuele lelijke, bruin of geel verkleurde buitenste bladeren (die kun je er gewoon vanaf de bovenkant af trekken). Snijd dan het kontje en het topje van de bovenste bladeren eraf; een centimeter is vaak al ruim voldoende.

Hierna kun je de bosui snijden zoals je wilt. Het meest gebruikelijke is ringetjes. Begin dan onderaan met kleine dunne ringetjes en snijd het groene gedeelte wat groter.

Ten slotte kun je de groente dan schoonmaken. Gooi de ringetjes in een vergiet of zeef en spoel ze kort af onder de kraan. Goed uitschudden en je bent klaar!

3. Klaarmaken: hoe moet je bosui bereiden?

Na het snijden en schoonmaken kun je de bosuitjes verder verwerken. Belangrijk om daarbij te weten is dat deze groente nauwelijks garing nodig heeft: vaak wordt het zelfs rauw gegeten. Dat is omdat de knapperige textuur snel verloren gaat. Bovendien heeft de fijne smaak nogal te lijden onder verhitting. Na maximaal enkele minuten is daar al veel van verdwenen. Als je de bosui liever wat minder knapperig hebt kun je ‘m dus beter heel fijn snijden dan lang stoven of bakken.

Enkele suggesties voor recepten met bosui:

  • Rauw in ringetjes over een omelet
  • Op het laatst toegevoegd in ringetjes in een roerbakschotel voor een knapperige toets
  • Rauw in reepjes met een dipsaus (kruidenroomkaas, mayo met verse tuinkruiden) als borrelhap of snack
  • Zacht gestoofde ringetjes in boter (enkele minuten) als bijgerecht bij bijvoorbeeld een visschotel. Zo ontwikkelt deze groente een heerlijke, milde uiensmaak
  • Als onmisbaar ingrediënt in pad thai.

4. Tips en variaties

Bij een rode bosui is het knolletje rood, maar het loof is gewoon groen. Dat geeft een leuk contrast op je bord!

  • Je hebt van bosui niet erg veel nodig: enkele stengeltjes volstaan al voor een maaltijd voor meerdere personen. Het wordt echter vaak per bos verkocht. Je kunt in vele recepten eigenlijk zonder bezwaar iets meer gebruiken dan staat voorgeschreven. De zachte, subtiele smaak zal niet direct iets gaan overheersen.
  • Als je toch over hebt is dat geen probleem. Bosui bewaren gaat prima op een koele en donkere plek, in plastic met luchtgaatjes of gewoon zonder verpakking. Het blijft dan één tot twee weken goed.
  • Als het warm is of je geen geschikte plaats hebt, kun je ook in de koelkast bosui bewaren. Zorg dat het niet te vochtig wordt bewaard. Zo blijft het enkele dagen goed.
  • Invriezen is ook mogelijk, maar het is niet erg aan te bevelen. De kans is namelijk groot dat de mooie knapperige structuur niet zomaar een beetje wordt aangetast, maar dat de bosuitjes na het ontdooien slap en papperig worden. Wel behouden ze prima hun smaak na het invriezen. Snijd en was ze eerst grondig, droog ze goed af en vries ze dan direct in. Zo blijven ze enkele maanden goed. Niet laten ontdooien voor gebruik, maar direct verwerken in een gerecht. Na het invriezen zijn ze nog prima geschikt voor in warme gerechten en soepen, maar helaas niet meer als garnering of in salades.
  • Bosui is prima vers verkrijgbaar en kost niet bijzonder veel, maar je kunt het ook prima zelf kweken. Let alleen op dat je ze op tijd oogst! Ook kun je dan voor de rode bosui kiezen. Die is wat betreft smaak eigenlijk vrijwel hetzelfde als de gewone groene soort, maar zorgt voor een extra decoratief element op het bord door de rode bol en stengelaanzet.
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder