1,45

Excl. BTW: €1,33

Excl. BTW:
€1,33
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Oesterzwam

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving

OESTERZWAM

Wat is een oesterzwam:

De oesterzwam heeft een platte, waaiervormige hoed met een doorsnede van 5 tot 15 cm, een kleine steel en duidelijk zichtbare lamellen aan de onderzijde. Oesterzwammen groeien in trossen en worden afzonderlijk of in trossen verkocht. Voor de bereiding worden de oesterzwammen zo nodig uiteen gehaald. Het onderste, minder zachte steelgedeelte wordt verwijderd.
Oesterzwammen mogen nooit gewassen worden. Voor de bereiding borstelt u ze enkel af. De smaak van de oesterzwam is aromatischer en zachter dan de champignon. Door de commerciële teelt kent de oesterzwam verschillende kleuren. De gele oesterzwam heeft een nootachtige smaak, de roze is iets zoetig, de grijze oesterzwam heeft een minder uitgesproken zachte, haast romige smaak.
De oesterzwam kent vele toepassingen en komt zowel in soepen, sauzen als geserveerd bij een mals stukje vlees goed tot zijn recht. Ook kan het in lauwwarme salades worden verwerkt. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en hoeft maar een paar minuten te worden verhit, zodat hij stevig blijft. Oesterzwammen slinken niet bij de bereiding.

Waar komt de oesterzwam vandaan:
De oesterzwam is een paddenstoel die oorspronkelijk uit Japan komt. Via Japan is het terecht gekomen in Italië en van daaruit geïmporteerd naar Nederland. Nu worden de oesterzwammen ook geteeld onder speciale omstandigheden in Nederland en worden ze bijna niet meer geïmporteerd.

Wanneer is de oesterzwam verkrijgbaar:
Net zoals champignons zijn oesterzwammen het hele jaar verkrijgbaar.

Wat is de houdbaarheid van de oesterzwam:
Oesterzwammen blijven het best bewaard in een papierenzak in de koelkast. Ze kunnen dan iets langer dan ongeveer 5 dagen bewaard worden. Vanwege het lage watergehalte is de oesterzwam minder gevoelig voor uitdroging.
 

Waarom is de oesterzwam goed voor je gezondheid:
De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Ook de mineralen fosfor en kalium zijn veel te vinden in de oesterzwam. Fosfor speelt een rol bij je energiestofwisseling en helpt je botten en tanden sterk te houden. Kalium helpt je bloeddruk goed te houden en zorgt mede voor het goed functioneren van je zenuwen en spieren.

Voedingswaarde per 100 gram
  Per 100 gram RI*
Energie 139 kJ   
  33 kcal  
Vet 0,4  
    Waarvan verzadigd 0,1  
Koolhydraten 6,1 g  
    Waarvan suikers 1,1  
Voedingsvezel 2,3  
Eiwitten 3,3 g  
Zout 0 g  
Vitamine B2 / Riboflavine 0,35 mg 25%
Vitamine B3 / Niacine 4,96 mg 31%
Vitamine B11 / Folaat 38 µg 19%
Fosfor 120 mg 17%
Kalium 420 mg 21%
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder