Citroenen. Prijs per 3 STUKS

1,45

Excl. BTW: €1,33

Excl. BTW:
€1,33
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Republiek of Soud Africa

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving

Waarom citroen zo extreem gezond is

Ooit waren citroenen zo zeldzaam, dat koningen ze als geschenk kregen. In de Indus-vallei werd een citroenvormige oorbel gevonden uit 2.500 voor Christus. Ook rond de Middellandse Zee werden citroenen al rond 2.000 jaar voor Christus geteeld. Citroenbomen blijven groen en produceren het hele jaar door fruit, tot wel 300 kilo. Citroenen zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze zijn ook rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Een superfruit dus, maar waar is het allemaal goed voor?

 

1. Citroen om de dag mee te beginnen

Het is inmiddels een bekend ochtendritueel voor velen: een vers uitgeperste halve citroen in een glas lauwwarm water op de nuchtere maag. Het geeft je een vitamine C boost en zet je darmen weer aan het werk, zodat je een regelmatige stoelgang hebt. Daarbij helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan en dat is – met de herfst voor de deur – geen overbodige luxe. Sommige diëtisten stellen overigens dat het tijdstip waarop je je citroenwater drinkt eigenlijk niks uitmaakt.

2. Als energyboost

Volgens onderzoeker Carey Reams (1903 – 1985) zijn citroenen energiebommen. Daarom is het ook zo fijn om je dag ermee te beginnen, want wakker worden is niet altijd even makkelijk – zo weten we uit eigen ervaring. Het helpt ook bij zuurstofgebrek. Zo zei bergbeklimmer Edmund Hillary, die als eerste de top van de Mount Everest bereikte, dat dit zonder citroenen niet was gelukt. Waarvan akte.

3. Eerste hulp bij afvallen

Citroenen zijn rijk aan pectinevezels. Deze verzadigen. Ook zorgt de zure smaak en de alkalische werking (balanceren van je PH-waarde) ervoor dat je minder geneigd bent om je bord nog een keer vol te scheppen of een extra boterham te smeren.

4. Verbetering van je spijsvertering

Citroen stimuleert de afgifte van gal, waardoor oprispingen van maagzuur, constipatie en een opgeblazen buik minder worden. Als we ouder worden, daalt de hoeveelheid maagzuur vaak iets. Het zuur van de citroen kan de werking van maagzuur dan versterken waardoor eten sneller verteert. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op onder meer de lever. Daarom werkt citroen ook zo goed tegen een kater.

5. Het verjongt de huid

Door regelmatig citroensap te drinken, ga je meer plassen en daarmee verdwijnen gifstoffen uit je lijf. Om diezelfde reden is het ook gezond om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Ontgiften gebeurt ook door je huid (door bijvoorbeeld te zweten). Vitamine C zorgt er ook nog eens voor dat de structuur van je huid verbetert. Het is onder meer belangrijk voor de productie van bindweefsel. Citroen kan dus een prima aanvulling zijn op je 2 stuks fruit per dag, want een halve citroen in een glas water bevat maar een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C, dus met alleen citroen red je het niet.

6. Helpt tegen een slechte adem

Het citroenzuur doodt de slechte bacteriën in je mond en zorgt er zo voor dat je adem frisser ruikt. Ook helpt het tegen eventuele ontstekingen in je mond of aan je ademhalingsstelsel, waardoor nare hoestjes en geurtjes kunnen verdwijnen. Let wel op, want te veel citroenzuur is niet bepaald goed voor je tandglazuur. Daarom drinken sommige mensen hun glaasje citroensap door een rietje (die dan niet van plastic is natuurlijk) of een sportflesje met zo’n tuitje. Of ze mengen het met extra water waardoor de zuurtegraad iets daalt.

7. Het houdt je zen

Als je gestrest bent, verbruik je erg veel vitamine C. Daarom kan citroensap je helpen: door de extra vitamine C boost, help je je bijnieren een handje. In het merg van de bijnieren wordt adrenaline en dopamine aangemaakt. Deze hormonen staan ook wel bekend als de ‘vecht of vlucht’ hormonen, omdat ze voor de nodige extra energie zorgen in geval van gevaar of stress. Bij te veel stress kunnen de bijnieren uitgeput raken. De cellen in je bijnieren verbruiken meer vitamine C dan de meeste andere cellen in je lichaam. Met een gezonde dosis vitamine C houd je ze dus op peil.

 

Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder