Kokosnoten Gezond en Lekker. Prijs per stuk

1,85

Excl. BTW: €1,70

Excl. BTW:
€1,70
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Kokosnoot

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving

LEKKER EN GEZOND

Kokosnoot is inderdaad gezond. Maar dan hebben we het wel over de VERSE kokosnoot, die je zelf kraakt. Ook kokosolie is gezond, maar dan spreken we wel van pure, zuivere kokosolie die onder bepaalde temperaturen zijn geperst en waar gebruik is gemaakt van verse kokosnoten. En waar geen enkele bewerkingen aan te pas komen. Deze varianten zijn zeer moeilijk vindbaar. Meer lezen? KLIK HIER
Vers kokosvlees bevat veel vezels en verzadigde vetten. Dit zijn de korte en mediumketen vetzuren ( MTC) zoals caprylzuur en laurinezuur. Deze MTC vetzuren kunnen volgens onderzoek zorgen voor minder hongergevoel en meer verbranding van energie. De vezels in de kokosnoten werken stabiliserend op de bloedsuikerspiegel en zijn activiteiten en werkt ontstekingsverlagend. Er is voorzichtig bewijs, dat de kokosnoot mogelijk kan beschermen tegen Alzheimer. Vers kokosvlees is ook erg gezond voor de darmen. Daarnaast bevat het ook erg veel antioxidanten.

VERS?

Jonge kokosnoten bevatten vrij veel kokoswater. Oudere wat minder, maar deze bevatten weer iets meer vruchtvlees. Meest belangrijk is, dat je een verse kokosnoot scoort. Je herkent een verse kokosnoot zeer eenvoudig, door even te schudden. Hoor je het kokoswater goed klotsen? Dan heb je een verse in handen. Hoor je helemaal niets klotsen, laat de kokosnoot dan liggen.
Een rijpe kokosnoot heeft drie vrij zachte ogen, die je licht in kunt drukken. Rijpe kokosnoten zijn diepbruin van kleur. Jongere kokosnoten zijn vrij lichtbruin van kleur. Ook klotsen ze niet, omdat ze bomvol kokoswater zitten. Overrijpe kokosnoten herken je vaak aan de vlekjes, zwakke plakjes en scheurtjes in de bast.

HOE KRAAK JE HEM?

Veel mensen willen enorm graag verse kokosnoot eten, maar lopen het voorbij. Waarom? Omdat het kraken van de noten een helse klus lijkt. Ook ik heb nogal wat tijd nodig gehad om de beste manier te vinden om de noten te kraken., Maar heb je die eenmaal gevonden, dan staat niets je meer in de weg om voortaan verse kokosnoten in te kopen.
Er zijn heel veel manieren bedacht om de noten te kraken. Op plantages worden de noten geopend door te “ husken”. Op een zeer scherp mes wat in de grond is gezet, worden de noten gekraakt, en worden de pitten eruit gehaald. Wij noemen deze pitten kokosnoten ( de bruine). Meteen na het husken worden de pitten open gehakt. Dit gebeurt, omdat de noten anders zouden gaan rotten, ze bevatten erg veel water, wat in de felle zon ervoor kan zorgen, dat de noot barst. Het kokoswater wat vrijkomt bij het openbreken van de pit, wordt opgevangen, als het goed gebeurt. Vaak gaat dit water gewoon verloren en kan dit schade berokkenen aan het milieu.

Thuis hebben we geen husk, waar we de noten op kunnen kraken. Hoe doen we het dan? Er zijn verschillende “ tools” op de markt, waaronder een kokosnoot-opener. Ik heb nog nooit in mijn leven zulk zinloze hulpmiddelen gezien. Ook ik waagde mij aan zo’n ding. Ik heb nog nooit zo erg staan stuntelen. Dat “ ding” staat nu stof te happen in mijn “tool-emmer” waar al mijn hulpmiddelen voor in de keuken worden bewaard. Ik vond gelukkig vrij snel DE MANIER om supersnel een koksnoot te kraken!
WAT HEB JE NODIG?
Wat je nodig hebt is:
– een hamer
– een schroevendraaier met ronde kop
– een plastic zak.of doek

Zoals je hebt kunnen lezen bevat een kokosnoot drie zichtbare openingen. Deze zitten bovenop de noot en worden ook wel “ ogen” genoemd. Zet je kokosnoot op een stabiele ondergrond. Je kunt het beste de noot op een theedoek leggen. Zet de noot rechtop met de ogen boven. Zet de schroevendraaier in een oog, en timmer met de hamer de gaten open.

Nu kun je het kokoswater uit de noot laten druppelen.

Als de noot leeg is, kun je de noot in een plastic zak doen, of wikkel hem stevig in een doek. Leg de noot op de theedoek en geef een paar flinke klappen met de hamer op de noot. De noot zal uiteen barsten.

Hoe snel en makkelijk dit gaat is sterk afhankelijk per kokosnoot. Bij de ene kokosnoot laat het vruchtvlees al meteen los, bij het andere is dit een stuk lastiger en zul je wat meer kapot moeten slaan om het vruchtvlees goed uit de kap te krijgen.
Sla je de kokosnoot in twee stukken, kun je het vruchtvlees er ook met een lepel uit scheppen. Nog een gemakkelijk trucje om het vruchtvlees uit de kap te krijgen is om de stukken even kort in de oven te leggen ( 180 •C, ongeveer 15 minuten) Het vruchtvlees laat dan snel los.

WAT KUNNEN WE ERMEE?

Het vruchtvlees kun je ontzettend veelzijdig gebruiken. Het heeft een heerlijke, romige zoete smaak. Je kunt het verse vruchtvlees zo opeten, maar je kunt er nog veel meer mee dopen!
* Maal het vruchtvlees fijn in de ( HS) blender en verdeel over een plaat. Laat dit op een droge plaats drogen of gebruik de voedseldroger. Je maakt dan je eigen kokosrasp!
* Snij in flinter-dunne stukjes, en droog deze ook op dezelfde manier als hierboven is omschreven. Je krijgt dan kokossnippers
* Maak er kokosmelk van. KLIK HIER voor het recept en vervang de kokosrasp in dit recept voor een paar stukken kokosvlees
* Wil je originele kokosmelk ( klappermelk) maken, rasp het vruchtvlees dan, en vermeng met warm water. Knijp de massa goed uit in een hydrofiele doek of kaasdoek. Dit is best een tijdrovend klusje als je het op een goede manier wilt doen. Maar je kunt uiteraard ook voor de snellere manier gaan.
* Met kokosmelk maak je heerlijke curry’s!
* Gebruik het vermalen vruchtvlees om te bakken!
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder