Rode Kool, NIEUWE OOGST Prijs per Kilo

1,19

Excl. BTW: €1,09

Excl. BTW:
€1,09
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Rode Kool

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving
Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Het is een smakelijke, maar vooral ook erg gezonde groente. Traditioneel wordt rode kool vooral in de winter gegeten, maar tegenwoordig kun je deze fraai gekleurde kool het hele jaar door kopen. Er bestaan dan ook veel leuke en moderne recepten voor frisse salades en zomerse bijgerechten met rode kool.
 

Inleiding: wat is rode kool voor groente?

Rode kool (ook wel aan elkaar geschreven: rodekool) is een zogeheten sluitkool, net zoals savooiekoolspitskool en witte kool. Het wordt van oudsher beschouwd als een echte wintergroente, hoewel dat eigenlijk helemaal niet nodig is. De teelt loopt namelijk het gehele jaar door, en de smaak laat zich ook prima combineren met frisse, lenteachtige elementen – maar daarover meer bij punt 3 hieronder.

Rode kool groeit in grote en dichte bolronde kroppen. Typisch wegen die meer dan een kilo, al zijn er tegenwoordig ook kleinere kooltjes verkrijgbaar. Ondanks de naam is rode kool vaak eerder donkerpaars, met vooral op de buitenste bladeren een blauwige tint. Een echt mooi rode kleur vind je pas na bepaalde bereidingen. De paarsige kleurstof in deze koolsoort verandert namelijk onder invloed van zuur in rood of zelfs roze.

1.1 Voedingswaarde

Die paarse of rode kleurstof, een anthocyaan, is een antioxidant. Dat is echter niet de enige reden waarom rode kool gezond is. Het is zeer caloriearm, maar bevat wel diverse vitamines, mineralen en sporenelementen in goede hoeveelheden. Zo is het rijk aan vitamines A, C en K. Deze groente is dus prima voor je dagelijkse portie gezondheid!

1.2 Verkrijgbaarheid

Rode kool is uitstekend verkrijgbaar. Verse rode kool is vrijwel het gehele jaar door te koop bij de groenteboer. Wel is het aanbod in de zomermaanden vaak wat beperkter.

Tip: let er bij het kopen van verse rode kool op dat de krop goed gesloten is en stevig en zwaar aanvoelt. Lichte beschadigingen op de buitenste bladeren maken niet uit, maar ze moeten wel knapperig zijn en mooi glanzen. Koop geen krop waarvan de bladeren loszitten.

Er is ook voorgesneden verse rode kool te koop bij de grotere supermarkten. Dat is vooral erg handig voor salades, of als er niet zoveel mensen mee-eten. Check wel altijd even goed wat er op de verpakking staat, want soms is de kool reeds voorgekookt.

Daarnaast kun je bij praktisch iedere supermarkt ook rode kool in blik, pot of uit de diepvries kopen. Bij die producten hoef je vaak in het geheel niet in te leveren op de voedingswaarde (lees meer in ons artikel daarover), maar je kunt er wel wat minder kanten mee op in de keuken. Typisch zijn dat namelijk volledig voorbereide producten, met kruiden en stukjes appel of iets in dien aard. Meestal is dat trouwens wel lekker goedkoop, en natuurlijk ook heel gemakkelijk: je hoeft het immers enkel even op te warmen thuis. Altijd handig om op een gehaaste dag toch nog aan je dagelijkse portie groentes te komen!

2. Schoonmaken en snijden

Een hele krop rode kool is gewoonlijk heel betaalbaar, maar je kunt ‘m dan ook niet zomaar bereiden. Je zult de kool eerst moeten schoonmaken en snijden of schaven.

Dat is overigens niet ingewikkeld, hooguit enigszins tijdsintensief. Begin door de buitenste bladeren te verwijderen. Dat moet met alle bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de bol even af en snijd hem vervolgens in vier of zes parten, afhankelijk van de grootte. Gebruik het beste een fors en scherp mes, dan ben je in één beweging klaar. Je kunt nu heel mooi de harde, stronkachtige stukken aan de onderkant zien zitten. Snijd die ook weg, want de stronk is niet smakelijk.

Als je dat gedaan hebt, snijd je de parten in reepjes. Eventueel kun je ze ook schaven; dat is afhankelijk van de verdere bereiding (zie hieronder). Kieper dan alle stukjes rode kool in een vergiet en spoel ze goed af. Omdat rode kool zo’n hechte krop vormt zul je er niet vaak zand of andere vuiligheden in vinden, maar je kunt het er beter niet op aan laten komen.

Let op: de rode kleurstof in deze koolsoort maakt heel gemakkelijk vlekken op je kleding, maar is verrassend moeilijk weg te wassen. Ga dus voorzichtig te werk bij het snijden en draag eventueel een keukenschort.

3. Klaarmaken: hoe moet je rode kool bereiden?

De klassieke manier om rode kool te maken is met appel. Natuurlijk zullen we dat bespreken in dit artikel, maar het is beslist niet de enige manier om rode kool te bereiden. Je kunt rode kool namelijk koken, stoven, stomen, in de oven klaarmaken, wokken of roerbakken, er soep van maken en hem zelfs rauw in salades verwerken. We bespreken iedere bereidingswijze hieronder apart. Tussendoor geven we enkele van onze beste recepten.

3.1 Rode kool koken

Dit is de meest gebruikte bereidingswijze. Doe een bodempje water met wat zout in een ruime pan en voeg de schoongemaakte en gesneden rode kool toe. Breng dit aan de kook en laat de groente in 10 tot 15 minuten beetgaar worden. Vaak wordt rode kool veel te lang gekookt. Dat is zonde, omdat je zo niet enkel veel vitamines verloren doet gaan, maar vooral ook veel smaak. Als je de rode kool liever wat zachter hebt, kun je hem beter kleiner snijden dan langer opzetten.

Tip: als je de kool mooi rood wilt laten blijven, moet je een scheutje azijn of citroensap mee laten koken. Het zuur zorgt ervoor dat de kleur wordt behouden. Bovendien past dat uitstekend bij een lichte, lenteachtige hoofdmaaltijd. Rode kool is namelijk ook uitstekend te genieten in de lente of zomer, in plaats van het winterseizoen waarin deze groente traditioneel wordt gegeten.

  • Recept 1: rode kool met appel. Deze eenvoudige bereiding is bij veel mensen favoriet vanwege de uitstekende smaakcombinatie. We voegen er nog enkele kruiden aan toe om het geheel echt af te maken. Voor vier personen. Breng ongeveer 1 kilo fijn gesneden en gewassen rode kool aan de kook in weinig water met wat zout, een scheut azijn, enkele hele kruidnagels, een paar laurierblaadjes en twee eetlepels suiker of appelstroop (eventueel meer naar smaak). Schil intussen 2 of 3 flink zure appels en snijd ze in partjes. Voeg ze halverwege de kooktijd toe. Als de kool gaar is deze afgieten, of het kooknat afbinden met aardappelzetmeel. Vis de kruidnagels en laurier eruit en maak het gerecht af met een niet te kleine klont boter. Dit bijgerecht gaat traditioneel bijzonder goed samen met hachee, maar je kunt het bij nog veel meer gerechten serveren. Variatie: voeg wat kaneel en/of gewelde rozijntjes toe.
  • Recept 2: rode koolstamppot. Rode kool en aardappelpuree zijn een uitstekende combi, zeker als je de kool lekker beetgaar laat. Dan krijg je namelijk een lekker lichte en knapperige stamppot, zoals in ons eenvoudige basisrecept. Hoofdgerecht voor vier personen. Eerst 750 gram rode kool snijden en schoonmaken. Dan 750 gram aardappelen schillen en snijden. Zet de aardappel op in water met wat zout. Als de aardappelen koken, de kool opzetten in weinig water met zout. Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten gaar en de kool in 10 tot 15 minuten beetgaar; voor het beste resultaat moet de groente lekker knapperig blijven. Bak intussen 250 gram spekjes uit, snipper een flinke ui en fruit die mee op halfhoog vuur als de spekjes krokant zijn. Giet de aardappels af en maak er met een flinke scheut melk en wat boter puree van. Giet de rode kool af en druk aanhangend vocht eruit, bijvoorbeeld in een vergiet. Anders krijg je waterige stamppot! Doe de kool, spekjes en ui bij de puree en meng deze door. Afmaken met wat zout en eventueel kaneel. Deze rode koolstamppot is heerlijk met bijvoorbeeld een stukje vlees of, wederom, hachee. Eventueel kun je er ook wat stukjes appel doorheen doen.

3.2 Stoven

Als je rode kool het liefst wat zachter hebt, kun je overwegen het te stoven. Zo kun je de groente wat meer garing meegeven dan met koken zonder al te veel vitamines te verliezen, omdat je (bijna) geen extra vocht toevoegt.

Als je de kool hebt gesneden en afgespoeld moet je zorgen dat er niet teveel water meekomt. Een slacentrifuge is daar bij uitstek voor geschikt. Neem dan een brede, lage pan en voeg wat olie of boter toe. Laat de kool eerst enkele minuten op halfhoog vuur bakken. Blus dat vervolgens af. Je kunt daarvoor gewoon wat water gebruiken, maar desgewenst is bijvoorbeeld witte wijn of een lichte bouillon ook zeer geschikt. Dan kun je de groente bovendien wat extra smaak meegeven. Laat dit op laag vuur in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar stoven. Zo krijgt de rode kool een aangename, zachte smaak.

Fruit eventueel eerst wat ui of sjalot aan voordat je de kool toevoegt. Op die manier kun je de gestoofde kool wat meer diepgang geven.

3.3 Stomen

Stomen is een ideale manier om maximaal veel smaak en vitamines te behouden. Houd voor fijn gesneden kool een kooktijd van ongeveer 20 minuten aan voor een beetgaar resultaat.

3.4 In de oven klaarmaken

Rode kool leent zich uitstekend voor ovenschotels. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig een bijgerecht van rode kool met appel uitbouwen tot een volledige maaltijdschotel, zoals we in het recept hieronder laten zien.

  • Recept 3: ovenschotel met rode kool. Hoofdgerecht voor vier personen. Bereid de rode kool met appel uit recept 1 hierboven. Schil intussen 750 gram aardappel. Snijd ze in blokjes en kook ze in water met wat zout gaar. Maak er een luchtige puree van met een flinke scheut melk en een klont boter. Verwarm dan de oven op 200 graden. Snipper twee flinke uien en fruit ze aan in wat olijfolie. Voeg er 400 gram rundergehakt aan toe en rul dit op hoog vuur in enkele minuten op. Maak af met flink wat versgemalen zwarte peper. Voeg, als die klaar is, de rode kool met appel toe en meng die grof door het gehakt. Vet een ovenschaal in en doe daar het mengsel in. Vul de ovenschotel af met de aardappelpuree. Dek dit af met een klein laagje paneermeel en werk het af met enkele dunne plakjes boter of een paar scheutjes olijfolie. Laat dit in ongeveer 25 minuten goudbruin worden.

3.5 Wokken en roerbakken

Net als bijvoorbeeld witte kool en spitskool is rode kool uitstekend te roerbakken. Zo behoud je lekker veel smaak en vitamines, en blijft bovendien de frisse bite in stand. Zorg dat je de groente na het snijden en schoonmaken goed droogt, bijvoorbeeld met een slacentrifuge. Doe niet teveel tegelijk in de pan en reken een minuut of 3 tot 5 voordat de kool beetgaar is.

Tip: rode kool combineert verrassend goed met sterke en exotische smaken. Zo werkt het uitstekend samen met gember, steranijs, ketjap en pittige sauzen.

3.6 Rode koolsoep maken

Van deze groente kun je ook soep trekken. Er zijn tal van recepten. Het belangrijkste is dat je de kool niet te gaar maakt. We hebben wel recepten gezien waarin staat dat je de kool anderhalf uur moet koken, en dat is zonde.

3.7 Salade van rode kool bereiden

Rode kool kan uitstekend voor een salade gebruikt worden. Het is mogelijk om deze groente rauw te eten, maar het is wel aan te raden om hem na het snijden even te overgieten met kokend water. Zo is de kool niet al te knapperig, wat beter verteerbaar en zijn eventuele bacteriën op de rauwe groente minder een probleem. Wil je liever wat minder bite, dan kun je overwegen de rode kool eerst even kort te blancheren. Reken op een kooktijd van maximaal een minuutje of vijf, anders is de kool te slap voor een salade.

Je kunt met rode kool in salade eigenlijk alle kanten op. Het is een vrij neutrale groente, dus er zijn vele smaakcombinaties mogelijk. Van fris en zurig tot zoet en rijk, en van stevig en winters tot licht en zomers. Net wat je lekker vindt!

Tip: bij rauwe rode kool is textuur heel belangrijk. Daarom is het leuk om te variëren met je snijdwijze. Laat de stukjes bijvoorbeeld vrij groot in een grove salade, zodat je maximaal profijt hebt van de lekkere sappige bite. Of draai het juist om. Je kunt deze groente namelijk ook uitstekend schaven en zelfs raspen. Dat geeft een frisse, fijne structuur aan een salade. Het combineert zo bijvoorbeeld heel goed met yoghurt of een andere gebonden dressing.

4. Tips en variaties

  • Rode kool slinkt niet erg veel tijdens de bereiding. Reken daarom op circa 250 gram rauwe kool per persoon voor bij de hoofdmaaltijd, of de helft voor een klein bijgerecht. Wil je deze groente (bijna) rauw serveren, dan kun je het beste uitgaan van ongeveer 75 gram per persoon.
  • Dit is een echte bewaarkool: een niet aangesneden krop blijft zo twee tot zes weken goed. Bewaren gaat het beste op een koele (10 tot 15 graden), donkere plaats, en in een open verpakking. Het is trouwens alsnog aan te raden om deze groente zo snel mogelijk te consumeren, omdat de hoeveelheid vitamines en antioxidanten gedurende de bewaarperiode gestaag terugloopt.
  • Wil je deze groente langer bewaren, dan kun je rode kool invriezen. De gesneden en schoongemaakte groente eerst even kort blancheren (2 tot 4 minuten), en dan zo snel mogelijk invriezen. Na het invriezen blijft het minimaal een half jaar goed.
  • Eventueel kun je rode kool ook inmaken. De bite gaat grotendeels verloren, maar de vitamines niet, en je kunt deze groente op die manier vele maanden bewaren.
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder