Courgette. Prijs per Stuk

1,45

Excl. BTW: €1,33

Excl. BTW:
€1,33
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Courgette

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving
Courgettes zijn in plantkundig opzicht nauw verwant aan de komkommer, maar je kunt er in de keuken nog veel meer kanten mee op dan z’n waterige familielid.
 

Schoonmaken en snijden

Het schoonmaken en snijden is eigenlijk altijd zo gebeurd. Schillen is niet nodig. Het schillen van courgette is namelijk zonde van de voedingsstoffen en vooral van de smaak. Snijd enkel het kontje weg en verwijder eventuele lelijke plekken. Spoel de courgette daarna nog even goed af onder de kraan.

Vervolgens kun je de groente snijden. Als je een groot exemplaar hebt (vanaf circa 25 centimeter lengte): controleer altijd eerst even of er in het binnenste geen zichtbare zaden en/of vezels zitten. In dat geval zul je het merg moeten verwijderen. Snijd de courgette daarvoor in de lengterichting doormidden en schep het zachte gedeelte er met een lepel uit, zodat enkel het vruchtvlees overblijft. Tip: als het niet goed lukt, halveer dan de courgette nogmaals in de lengterichting, zodat je vier dunne stroken overhoudt. Er steekt dan als het goed is een driehoekig stuk merg uit aan de binnenzijde, dat je zeer eenvoudig met een mes weg kunt snijden. Hierna kun je de groente verder snijden.

Ook als je gevulde courgette wilt maken moet je het binnenste verwijderen (zie punt 3.1 hieronder). Bij de meeste gerechten en bij courgettes van normale grootte is dat echter geheel onnodig.

Afhankelijk van je recept kun je de snijwijze variëren. Voor grillen zijn lange, platte repen het meest geschikt. Snijd grote courgettes eerst in de breedte doormidden, tot je stukken van 10 centimeter lang hebt. Snijd dan vervolgens met een scherp mes voorzichtig de groente in plakken. Ruim een centimeter dik is meestal een prima maat. De buitenste kant met veel schil kun je het beste gewoon met dezelfde dikte snijden.

Voor een saus of ander gerecht moet je courgette kleiner snijden. Als je de courgettestukjes nog wilt terugvinden zijn ronde of halfronde plakjes van ½ centimeter prima geschikt. Als ze opgenomen moeten worden in een saus kun je ze beter eerst in de lengterichting in kwarten snijden en dan in blokjes. Zo krijg je een mooie gelijkmatige verzameling.

Tip: courgette groeit vaak in een bocht. Draai de courgette op je snijplank dan net zo lang totdat hij recht lijkt. Typisch steekt er dan één kant jouw richting op. Snijd vervolgens de courgette doormidden. Zo heb je toch twee mooi gelijke helften.

2. Bereiden: hoe moet je courgette klaarmaken?

Zoals we al schreven in de inleiding: courgette is een verrassend veelzijdige groente. Je kunt er gevulde courgette van maken, er soep van trekken, het bakken of wokken, grillen, in de oven bereiden, koken, stoven, en je kunt het zelfs rauw eten. Bovendien kun je de courgettebloemen klaarmaken. We bespreken elke bereidingswijze hieronder apart, met tussendoor enkele van onze beste recepten.

2.1 Gevulde courgette bereiden

 

Deze bolcourgettes zijn bij uitstek geschikt om te vullen. Afgezien van de vorm zijn ze exact hetzelfde als de normale langwerpige courgettes.


Gevulde courgette is een zeer populair recept, en niet ten onrechte. Omdat courgette namelijk geen erg uitgesproken smaak heeft, kun je eindeloos variëren met de vulling. We geven hieronder een basisrecept.

Neem voor gevulde courgette vrij forse exemplaren. Was ze, halveer ze in de lengterichting en laat de kontjes erop zitten. Zorg dat je ze zo snijd dat ze goed liggen met de bolle kant naar beneden. Lepel het binnenste eruit, maar zorg dat je een stevige rand overhoudt. Hierna kun je de courgette vullen en verder bereiden.

  • Recept 1: gevulde courgette met gehakt. Neem voor vier personen twee flinke courgettes en snijd ze zoals hierboven aangegeven. Houd het vruchtvlees dat je eruit hebt gehaald achter. Fruit twee niet al te klein gesnipperde uitjes aan en voeg dan twee teentjes gesnipperde knoflook toe. Bak even en voeg het weggeschraapte vruchtvlees toe. Laat hier op vrij hoog vuur de helft van het vocht uitkomen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Voeg dan 300 gram gehakt toe (half-om-half geeft het smeuïgste resultaat) en rul dit even op; het hoeft niet helemaal gaar te worden. Kruid af met flink wat zwarte peper. Vet een ovenschaal in en leg daar de courgettes in. Schep voorzichtig het mengsel erin. Dek af met een laagje geraspte oude kaas (ca. 100 g). Bak dit in 15-20 minuten goudbruin.

Tip: in plaats van gehakt werkt worstenvulling ook uitstekend. Simpelweg een kwestie van de worst opensnijden en het velletje verwijderen.

Overigens kun je gevulde courgette ook goed in een pan bereiden (al ligt dat voor een recept dat je gratineert, zoals hierboven, minder voor de hand). Neem dan een flink brede pan met deksel en gebruik wat bouillon of ander vocht om de groente min of meer gaar te stomen. Zorg dat het een klein laagje is, want als het gaat koken wordt courgette vaak te slap om de vulling goed te kunnen binnenhouden.

2.2 Courgettesoep maken

Het lijkt voor sommigen wellicht een beetje vreemd, maar van courgette kun je prima soep maken. Bijvoorbeeld zoals in het onderstaande zomerse recept.

  • Recept 2: eenvoudige courgettesoep met stukjes zalm. Voor een voorgerecht voor vier personen: snipper een ui en fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie; de ui moet niet kleuren. Snijd intussen twee middelgrote courgettes in blokjes. Voeg deze toe en bak ze kort mee. Voeg dan 1 l kippen- of groentebouillon toe en laat de soep een kwartiertje zacht pruttelen (als je de tijd hebt, is wat langer, bijvoorbeeld 45 minuten, nog lekkerder). Pureer met een staafmixer en roer er 100 ml slagroom of 100 g roomkaas (al of niet met tuinkruiden) door. Afkruiden met zwarte peper. Voeg direct voor het opdienen een bakje (125 g) gerookte zalmsnippers toe.

Tip: als je gele courgettes hebt, zoals die op de afbeelding hieronder, is het een leuke variatie om daar eens soep van te trekken. In plaats van een (licht)groene krijgt die dan een heel fraaie gele tint.

2.3 Bakken

Bakken is een geschikte techniek om deze groente meer smaak mee te geven, vooral als je het als bijgerecht wilt serveren. Snijd de courgette niet te fijn en bak het op hoog vuur in weinig olie enkele minuten aan. Niet langer, want dan wordt het overgaar. Prima met bijvoorbeeld wat munt of Provençaalse kruiden.

2.4 Wokken of roerbakken

Je kunt deze groente ook prima wokken of roerbakken. Snijd het dan niet te groot en mik op een beetgaar resultaat: maximaal enkele minuten wokken. Tip: let op dat je het vuur goed hoog staat en dat je niet teveel in de pan doet. Er komt namelijk vrij vaak behoorlijk wat vocht uit, en dan lukt wokken niet meer.

2.5 Courgette grillen of barbecueën

Omdat courgettes van zichzelf niet bijster veel smaak hebben, is een bereiding die veel smaak toevoegt ideaal voor deze groente. Misschien wel de mooiste is grillen of op de barbecue, omdat dat een smaak toevoegt die de subtiele courgettesmaak niet wegdrukt. Doordat de groente hierbij uitdroogt wordt de eigen smaak bovendien intenser.

Snijd de groente in plakken van ongeveer 10 cm lang en 1 cm dik; afhankelijk van hoe heet de grill(pan) of barbecue is kan dat wat minder of meer zijn. Bestrijk de groente heel licht met wat olijfolie en sprenkel er wat grof zout over. Laat ze in ongeveer 5-10 minuten gaar worden; keer het liefste maar één keer, omdat de plakken vrij teer kunnen zijn. Warm serveren.

Tip: grillstrepen zijn mooi, maar laat ze niet te donker zwart worden. Dat is sowieso gezonder, maar courgette is op die plaatsen vaak onaangenaam bitter.

2.6 Courgette in de oven klaarmaken: roosteren

Naast bijvoorbeeld gevulde courgette bereiden kun je de oven nog voor meer toepassingen gebruiken. Om courgette te roosteren, bijvoorbeeld. Zo krijg je een heerlijk resultaat, want door het roosteren zijn de sappen en smaken van deze groente veel geconcentreerder.

Het is ontzettend simpel. Zet de oven hiervoor op 180 tot 200 graden en vet een ondiepe ovenschaal in. Snijd courgette in lange, niet te dikke repen. Bestrijk ze met een klein beetje olijfolie en bestrooi ze met grof gemalen zwarte peper en grof zout. Rooster de groente in ongeveer 10 minuten licht krokant en gaar.

2.7 Koken

 

Een courgetteplant. Deze jonge courgette is nog lang niet volgroeid, maar al wel oogstrijp. De fraaie gele bloemen zijn trouwens ook eetbaar.


Deze groente leent zich uitstekend om ergens bij mee te koken, bijvoorbeeld bij gevulde pastasauzen, zoals je voor een lasagne zou gebruiken. Snijd de groente in gelijkmatige blokjes en voeg ze pas laat toe; courgette heeft namelijk amper kooktijd nodig om al geheel uit elkaar te vallen – of misschien is oplossen een beter woord.

 

2.8 Stoven

Stoven is een goede manier om een nat gerecht te maken met courgette, bijvoorbeeld een saus met tomaat voor een mediterraans of zomers bijgerecht. Zorg dat de courgette niet meer dan 10 minuten staat te stoven, want anders gaat de structuur grotendeels verloren.

2.9 Courgette rauw eten

Courgette wordt vrijwel altijd gegaard, maar zeker jonge exemplaren kun je goed rauw eten. Zorg dan wel dat je het klein snijdt. Als je het eens wilt uitproberen kunnen we bijvoorbeeld aanraden om het eens te schaven of met een dunschiller plakjes te maken. Die kunnen zo in een salade, eigenlijk net als komkommer.

2.10 Courgettebloemen bereiden

De courgetteplant maakt fraaie, grote gele of oranje bloemen. Soms zit er een kleine courgette aan vast, maar bij de mannelijke bloemen is dat niet het geval. Je kunt deze bloemen eten, en zeker als je courgettes zelf kweekt is dat echt een aanrader! Je kunt ze frituren, maar bijvoorbeeld ook als garnituur bij een mediterraan gerecht of zelfs op pizza’s. Tip: als je ze uit eigen kweek oogst, moet je dat ’s ochtends vroeg doen. Dan staan ze mooi ver open en zijn ze nog goed vers.

3. Tips en variaties

  • Hoeveel je van courgette nodig hebt is nogal afhankelijk van het soort gerecht dat je maakt. Reken voor een hoofdgerecht ongeveer 250 gram per persoon en voor voorgerechten of recepten waar deze groente een kleine rol in speelt de helft. Voor gevulde courgette kun je beter in de lengte rekenen: zo’n 15 centimeter per persoon (dus één flink exemplaar of twee vrij kleine voor twee mensen).
  • Als je een courgette gaat kopen moet je altijd de kleinste exemplaren uitkiezen. Die hebben het meeste smaak en de lekkerste structuur. Check ook altijd even of ze mooi stevig aanvoelen. Als je een hol geluid hoort als je erop tikt met je knokkels is de courgette veel te lang doorgegroeid; die kun je beter laten liggen.
  • Naast de standaard groene variant kom je wel eens gele courgette tegen. Gele courgettes smaken eigenlijk hetzelfde als de groene. Als je ze zelf gaat kweken kun je nog meer variëteiten tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de bolcourgette. Ook die is qua smaak vrijwel hetzelfde als de langwerpige groene en gele soorten.
  • Zelf courgette kweken is zeer eenvoudig. Sterker nog, als je eenmaal een goed groeiende plant hebt is de belangrijkste uitdaging wat je aanmoet met de enorme hoeveelheid courgettes die de plant produceert. Onze tip: oogst de courgettes al als ze pas 10 centimeter lang zijn (zoals op de afbeelding onder punt 2.7 hierboven). Zo hoef je niet een hele zomer lang dagelijks courgettes te eten, en hebben ze bovendien meer smaak!
  • Het is sowieso aan te raden om vroeg te oogsten, als courgette maximaal 20 tot 25 centimeter lang is. Het woord “courgette” komt van het Franse courge, dat merg betekent. Bij grotere exemplaren is vrij duidelijk waarom: die zijn meer merg, vezel en zaadjes dan vruchtvlees, en daarom ook lang niet zo smakelijk. Courgettes die je hebt vergeten te oogsten kunnen tot wel een meter lang worden (!) en zijn eigenlijk oneetbaar. (We eten ze namelijk altijd (zeer) onrijp; een rijp exemplaar zit o.a. vol met zaden, een soort pompoenpitten.)
  • Overigens vind je de echte kleintjes ook nog wel eens in de winkel. Daar worden ze verkocht als babycourgette en vaak tegen een meerprijs.
  • Courgette heeft geen uitgesproken smaak, maar op de één of andere manier vormt het een gouden combinatie met munt. Die combi is leuk voor een variatie in de soep of als bijgerecht bij onder andere Noord-Afrikaanse maaltijden. Ook gefrituurde courgette kun je heerlijk zo kruiden. Qua smaak biedt dat een mooi tegenwicht tegen het vet.
  • Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed.
  • Als je ze langer wilt bewaren kun je courgettes ook invriezen. In blokjes of plakjes snijden en kort blancheren, maximaal enkele minuten. Daarna direct invriezen. Zo blijven ze minstens een half jaar goed in de vriezer. Let op: na het uitvriezen kunnen ze een wat slappe textuur hebben, dus zo zijn ze vooral geschikt voor soepen en andere maaltijden waarbij je ze zacht of zelfs opgelost wilt hebben.
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder