Tomaten zijn erg veelzijdig. Zowel rauw als gekookt smaken ze goed, en je kunt ze aan tal van salades, sausjes en soepen toevoegen. Maar er zijn nog meer redenen om van tomaten te houden: ze zijn namelijk ook ontzettend gezond!
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan
kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een
te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes. Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens verschillende antioxidanten die een bloeddrukverlagende werking zouden hebben bij patiënten met een hoge bloeddruk.
Tomaten hebben hun mooie rode kleur te danken aan de grote hoeveelheid van de kleurstof lycopeen die ze bevatten. Andere rode vruchten bevatten deze kleurstof ook. Lycopeen is een kleurstof die tegelijkertijd ook een zeer waardevolle antioxidant is. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan:
- Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress
- Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
- Het beschermen van je huid tegen verbranding door de zon
- Het bestrijden van verschillende schimmelinfecties
- Het gezond houden van je ogen
- Het sterk houden van je botten
Goed om te weten: als je tomaten combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals in olijfolie of avocado, neemt je lichaam de lycopeen beter op.
Tomaten bevatten een goede hoeveelheid bètacaroteen. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat dit in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Ook deze stof is zowel een kleurstof als een antioxidant. Bètacaroteen kan onder andere bijdragen aan:
- Het gezond houden van je longen
- Het vertragen van cognitieve achteruitgang
- Het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes
Ook de opname van bètacaroteen verbetert als je het combineert met een kleine hoeveelheid (gezond) vet.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft. Daarnaast moet je ook altijd goed blijven drinken om obstipatie te voorkomen.
Goed om te weten: gezonde tomatenproducten
Het mag duidelijk zijn dat tomaten gezond zijn, maar hoe zit het met tomatenproducten zoals ketchup en tomatenpuree? Je zou misschien denken dat deze bewerkte producten ongezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. Tomatensaus en tomatenpuree bevatten namelijk ontzettend veel van het eerdergenoemde lycopeen. De hoeveelheid lycopeen in deze producten is vaak zelfs hoger dan in verse tomaten.
Check wel altijd even de ingrediëntenlijst. Soms bevatten de producten namelijk veel suiker, zout en/of ongezonde smaakstoffen, waardoor ze toch geen gezonde keuze zijn. Je kunt ook snoeptomaatjes of cherrytomaatjes eten. Deze bevatten per tomaatje net zoveel antioxidanten en mineralen als normale tomaten.
Tomaten zijn familie van de nachtschade
Ondanks de verschillende voordelen die tomaten kunnen bieden, is het raadzaam om ze met mate te eten als je gevoelig bent voor groentes uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten. Andere voorbeelden uit de nachtschadefamilie zijn de aardappel, aubergine en paprika. De nachtschadefamilie is een familie van bloemplanten die lectines bevat. Lectines zijn afweerstoffen tegen indringers van buitenaf. Ze voorkomen dat planten worden opgegeten. Het zijn in feite gifstoffen die kleine dieren, zoals insecten, onschadelijk kunnen maken.
Heb je na het eten van tomaten of voedsel dat rijk is aan lectines vaak last van buikpijn, winderigheid of zelfs misselijkheid en diarree? De kans bestaat dat je gevoelig bent voor lectines. Neem bij aanhoudende klachten altijd contact op met je huisarts.
Ben je gevoelig voor lectines en wil je toch graag tomaten eten? Verwijder dan de pitten en schil van de tomaat. Hier zitten namelijk de meeste lectines in.