Witte Kool. Prijs per Kilo

1,09

Excl. BTW: €1,00

Excl. BTW:
€1,00
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Witte Kool

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving
Meestal wordt witte kool gebruikt om zuurkool van te maken. En de spitse variant wordt vaak spitskool genoemd en zo verder verwerkt. Maar je kunt witte kool ook gewoon zo eten. Het is dan een heerlijke friszure en bovendien goedkope groente, die zich uitstekend leent voor bijvoorbeeld stamppot, ovenschotels en salades.
 

Schoonmaken en snijden

In de supermarkt is witte kool een zeer dichte, ronde bol. De losse schutbladeren die er op de foto hierboven nog omheen zitten, zijn dan verwijderd. Dat is geen bezwaar. Die zijn namelijk toch niet smakelijk.

Let bij het kopen op dat de kool stevig aanvoelt. Het is niet erg als de buitenste bladeren enigszins beschadigd zijn, want die kun je dan gewoon verwijderen thuis. Snijd daarna de bol in vieren of zessen. Verwijder de harde, stronkachtige delen aan de onderzijde van de bol. Snijd dan de parten in dunne repen of schaaf ze, afhankelijk van de verdere bereiding (zie onder). Vaak zal er geen zand of andere vuiligheden tussen de bladeren zitten, maar het is toch aan te raden de witte kool daarna even af te spoelen in een vergiet of zeef.

2. Hoe moet je witte kool bereiden?

Met witte kool kun je alle kanten op. Je kunt het koken, stomen, in de oven klaarmaken, wokken, of zelfs rauw in salades verwerken. Dit zullen we hieronder per bereidingswijze apart behandelen.

2.1 Witte kool koken

Nadat je witte kool hebt schoongemaakt en in repen hebt gesneden is deze in een pan met ruim kokend water en een snufje zout in 10-15 minuten gaar. Kook de kool niet te lang, want dan ontstaat de typische nare koolgeur. Zie hieronder bij Tips en variaties nog meer tips om koolgeur te voorkomen. Na kort koken kun je kool ook in soep verwerken. Dat is beter dan beginnen met gekookte witte kool als basis voor de soep, omdat anders hetzelfde proces kan plaatsvinden terwijl de andere ingrediënten van de soep nog moeten koken. Beter is dus om gekookte witte kool aan het einde pas toe te voegen om de soep af te maken.

2.2 Witte kool roerbakken of wokken

De beste manier van bereiden is witte kool bakken. Gebakken witte kool bevat meer vitamines dan gekookte witte kool, is beter verteerbaar en er ontstaat bovendien geen koolgeur bij. Wok, bak of roerbak fijn gesneden witte kool in een klein beetje (olijf)olie in 6-8 minuten gaar. Op deze manier kun je witte kool ook toepassen alsof het Chinese kool is: wokken met wat preiui, paprika en bijvoorbeeld kerrie of een Oosterse kruidenmix en je hebt een uitstekende basis voor nasi.

2.3 Witte kool stoven

Omdat witte kool van zichzelf weinig smaak heeft is stoven ook een goede bereidingswijze. Snijd de kool in reepjes en stoof deze in olie of bouillon op laag vuur in 10-12 minuten beetgaar. Houd hierbij de deksel op de pan. Of bereid gestoofde witte kool met spekblokjes, die heerlijk is met kaassaus erover.

2.4 Witte kool stomen

Omdat witte kool van zichzelf niet erg veel smaak heeft is het gebruikelijker om deze te bereiden op een manier waarbij je extra smaak kunt toevoegen. Je kunt witte kool desgewenst echter ook uitstekend stomen. Snijd de schoongemaakte kool in lange repen en houd een kooktijd van 15 tot 20 minuten aan.

2.5 Witte kool in de oven klaarmaken

Er zijn talloze ovenschotels met witte kool denkbaar. Een erg smakelijk voorbeeld:

  •  Recept 1: eenvoudige ovenschotel met witte kool, gehakt en aardappelpuree. Maak voor vier personen 500 gram aardappelpuree. Kook fijngesneden kool 5-8 minuten. Bak vervolgens op hoog vuur 300 gram gehakt aan (of spekjes, shoarmareepjes, stukjes rookworst of iets dergelijks). Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Begin met een laagje puree, dan witte kool en gehakt, en sluit af met puree. Bestrooi het geheel met wat kaas en bak dit in ongeveer 20 minuten goudbruin. Voor wat variatie in deze stamppot uit de oven kun je door de puree wat rozijnen, stukjes ananas of appel doen.

2.6 Witte kool in salades verwerken

Witte kool heeft van zichzelf niet erg veel smaak. Het is daarom een uitstekende basis voor een salade. Snijd de schoongemaakte witte kool fijn of schaaf deze. Vervolgens kun je het met allerhande soorten dressings, sausjes, en andere ingrediënten combineren tot een salade met veel voedingswaarde en vitamines maar zeer weinig calorieën.

3. Tips en variaties

  • Een typische portiegrootte van witte kool is 200-250 gram per persoon. Reken voor salades ongeveer de helft.
  • Witte kool kun je uitstekend bewaren. Een gave bol kan zo enkele weken op een koele, donkere plek worden bewaard. Je kunt witte kool ook invriezen, maar er gaat dan vaak wel veel smaak verloren. Snijd schoongemaakte kool in repen en blancheer deze 2 minuten. In de vriezer is deze dan enkele weken houdbaar. Uitvriezen gaat eenvoudig: op laag vuur stoven met een beetje olie, kooktijd 10 tot 12 minuten.
  • Een flinke witte kool weegt soms wel een paar kilo. Houd daar rekening bij als je een gerecht met witte kool plant, want in stukken gesneden is witte kool maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. En invriezen is niet echt lekker (zie hierboven).
  • Rauwe witte kool kun je goed gebruiken om eten in te serveren. Breek een koolblad af, spoel het even af onder de kraan en gebruik het bijvoorbeeld als een groen en knapperig alternatief voor een tortilla of wrap. Of vul ze met gehakt en bak de pakketjes af in de oven.
  • Koolgeur is goed te voorkomen. Kook om te beginnen op matig vuur en met een goed sluitende deksel op de pan. Weet vervolgens dat de koolgeur enkel ontstaat wanneer de kool te lang wordt gekookt. Als je toch liever erg gare kool hebt kun je ook een beschuitje of een sneetje brood aan het kookwater toevoegen. Dat zal de geur grotendeels wegnemen. Of stoof de kool in olie (zie hierboven).
Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder